Jsme to, co jíme. Ale platí to také pro naše děti? Zajišťují školní zařízení zřizovaná městem dostatečně kvalitní a pestré stravování v jídelnách, které by navíc bylo ekologické a zdravé? V současné době je odpověď negativní, ale můžeme to společně změnit.
Dnešní děti ve školních jídelnách dostávají prakticky totožnou stravu, která v nich byla podávána už za minulého režimu. Nejčastěji se jedná o maso a přílohu, někdy pak také o jídla vyrobená z mouky a cukru. . Různě tepelně upravená i syrová zelenina spolu s ovocem by přitom správně měla na talíři zastupovat podstatnou část pokrmu. Z luštěnin, které jsou nutričně velmi bohaté a přitom levné, v současné školní nabídce zůstávají maximálně kaše nebo nepříliš husté polévky. Kromě toho se připravujeme o možnost pozitivně děti ovlivnit a ukázat jim, že chutná strava se dá připravit i bez smaženého jídla, přeslazených nápojů nebo cukrovinek.
Z toho pro žáky vyplývají tři hlavní problémy:
- Jídlo nereaguje na moderní trendy, není pestré dle současných standardů.
- Děti tak na obědy nechodí, protože pro ně nejsou atraktivní, nebo nesní celou porci a dojídají se nezdravými potravinami.
- Dochází k nárůstu mladých lidí s nadváhou a raketově se také zvyšuje dětská obezita.
Tyto dopady jsou ale navíc ještě zesíleny dvěma dalšími problémy, které jsou se současným způsobem stravování spojeny:
- Extrémní ekologická zátěž z potravinového průmyslu, která se nijak neprojevuje na výběru a nákupu surovin do školních jídelen.
- Obrovské plýtvání jídlem, daná také tím, že většinou není možné si jídlo zvolit.
Současný trend je přitom neudržitelný – stoupající teploty a nedostatek vody povedou ke zdražování, a to převážně u živočišných surovin, které představují jeden z pilířů současného jídelníčku pro děti. Změna stravování a přechod na udržitelnější suroviny, jako například již zmiňované luštěniny, může znamenat úsporu jak pro jídelny, tak i pro samotné rodiče.
A to je škoda, neboť existuje spousta receptů, které by šly velice snadno implementovat do závodního stravování – namátkou zmíním tabouleh, hummus, zeleninový celozrnný kuskus, grilované tofu nebo smetanová omáčka s tempehem. Všechny zmíněné pokrmy přitom neznamenají snižování kvality nebo výživové hodnoty jídel. Naopak – obsahují mnoho skvěle vstřebatelných živin, které často našim dětem ve školním stravování chybí.
O kvalitě zdravého stravování se můžete přijít sami přesvědčit, a to už 27. 10. 2018 na Veggie Festu, který pořádáme v Olomouci už počtvrté. Jedním z témat na něm bude i příprava jídel pro děti.
Za Zelené,
kandidát do zastupitelstva
Mgr. Ondřej Plachý